{ "title": "Koroner Damar", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/koroner-damar.jpg", "date": "22.01.2024 00:37:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Koroner damar, kalp vücuttaki diğer organlar gibi hücrelerden meydana gelmiştir. Kalbin kanlanması yani oksijenlenmesi gerekmektedir. Kalpte bulunan dört odacık kanla dolu olsa da beslenmesi kanla sağlanmaz. Kendine gerekli olanları karşılaması için, zengin bir atardamar ağıyla donatılmıştır. Kalp aort damardan ayrılan sağ ve sol koroner damarlar sayesinde beslenir. Kalp kasının devamlı olarak çalıştığı dikkate alınırsa, ihtiyacı olan enerjinin, oksijenin fazlalığı ortaya çıkar. İşte kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlar koroner damar olarak tanımlanır.

Kalpte sağda ve solda bulunan iki ana koroner damar vardır. Bu ana koroner damarlar daha küçük damarlara ayrılır ve kap kasının belirli alanlarının beslenmesini sağlar. Her birinin üstlendiği görev farklıdır. Bunlardan birisinin tıkanması durumunda, damarın beslediği bölgedeki kalp kası ölür. Bu durum tıpta miyokard infarktüsü olarak tanımlanır. Bu kalp kasının ölümü küçük bir alanda meydana gelirse, kalbin çalışmasında sorun çıkmaz. Kişi bu şekilde yaşamını devam ettirebilir. Fakat bölge daha büyük olursa, kişinin ölüm riski de artar. Koroner damarda tıkanma yerine damar sertliği denilen arteri oskleroz nedeniyle daralma oluşursa, angina pektoris denilen tıbbi sorun ortaya çıkar.

Sağ koroner damar

Kalpteki sağ koroner damar, sağdaki semilunar kapakçığın üzerinde aorttan kaynaklanmaktadır. Sağ koroner damarın kalpte beslediği bölgeler ise;
Sol koroner damar

Sol koroner damarının beslediği kalp bölümleri ise.
Sağ ve sol arterden çıkan yan damar dalları çoğu yerde birbiri ile ağızlaşır. Bu sayede herhangi bir küçük damarın tıkanması durumunda, ağızlaşma yoluyla başka bir damara kan akımı sağlanır ve buradaki kalp kasının ölmesi engellenmiş olur. Ancak büyük koroner damar tıkanması sorunu yaşandığında, ağızlaşma olsa bile enfarktüs engellenemez. Kalpte atardamarlar olduğu gibi toplardamarlarda bulunmaktadır. Bu toplardamarların çoğunluğu direkt sağ atriuma dökülür. Bazıları ise kalpteki en yakın odacığa dökülür.
" } ] }