{ "title": "Kolda Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/kolda-damar-tikanikligi.jpg", "date": "19.01.2024 22:06:38", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kolda Damar Tıkanıklığı, Kol omuzdan dirseğe kadar olan bölüme verilen isimdir. Kolumuzun yuvarlak başı omuz başındaki çukura yerleşerek kaslarla birleşip hareketimizi sağlar. Kolda 4 ayrı kas vardır bu kasların en önemlisi olan pazı kaslarıdır bu kas kolun bükülmesini sağlar. Ön kol dirsek vasıtasıyla kol üzerindeki kasların yardımıyla içe ve dışa dönüş bükme işlemini sağlar. Ön kolda bulunan kaslar ise elleri ve parmakların hareket etmesini sağlar.

Kolda damar tıkanıklığı çok fazla görülmeyen kalp ile kol arasındaki damarların herhangi bir yerinde tıkanma olabilir. Damar tıkanıklığına neden olan en büyük faktör sigaradır. Sigara 50-60 yaş üzeri kişilerde kol ve kalp arasındaki atar damarları tıkayarak kan akış seviyesini düşürür ve tıkanmasına neden olur en sık görülen damar tıkanıklığı kol damarlarının kaburga arasında sıkışmasından meydana gelir. Stres, aşırı alkol alımı, damar sertliği, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol de damar tıkanmasına sebebiyet verir.

Kolda damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Kolda damar tıkanıklığı çoğunlukla sol kolda kendini gösterir pek belirtisi olmamasına rağmen kolda uyuşukluk, ağrı ve kol hareketinin azalmasıyla kendini belirtir. Kadınlarda daha çok kendini belli eder ev işleri yaparken kolda ağrı olması ve kolun çabuk yorulması çamaşır asarken kolda kuvvetsizlik, kola kramp girmesi, elde uyuşmalar özellikle sol el ile ağırlık tutup kaldıramama güçsüzlük hissi ile daha belirgindir. İş yapılmadığı ve istirahat tayken bu şikâyetler olmaz. Tansiyon ölçümünde sağ kolda çıkan sayı ile sol kolda çıkan sayı arasındaki fark sol kolda daha düşük tansiyon çıkması nabzın düşük olması damar tıkanıklığına bağlı olduğu bilinir.

Kolda damar tıkanıklığının tedavisi nasıl yapılır?

Kalp damar cerrahisine giderek şikâyetler anlatılır çekilen ultrasonlar la ve özellikle sol koldaki tansiyon ölçümüyle tanı konur. Koldaki damara girerek anjiyo yapılmasıyla tedavi edilir bu yöntem hastalığın ilk evrelerinde daha etkili olur. Damardaki tıkanıklığa tanı konulduktan sonra ameliyatla tıkanıklık yapan etken çıkarılır ve oraya yapay damar eklenir. Kan sulandırıcı ilaç ile bir nevi damar tıkanması azalta bilinir. Şeker, kandaki yağ, yüksek kolesterol tedavi edilmeli ve sigara kesinlikle bırakılmalıdır yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve egzersizler yapılmalı.

Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeteri kadar alınmazsa zamanla damarlarda sertleşme daralma görülür. C, E, Omega3 ve lifli gıdalar sirke, yeşil çay balık yağı ve sarımsak bu gıdaları tüketerek kolesterol un dengesini düzenler tıkanmanın etkenleri yavaşlatabiliriz.

Sağlıklı günler
" } ] }