{ "title": "Kan Damarları", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/kan-damarlari(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:11:53", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Kan Damarları, insanın vücuttaki dolaşım sistemini oluşturuyor. Bu damarların görevi vücuttaki kanı vücudun farklı bölümlerine taşımaktır. Dolaşım sisteminin ana merkezi kalp olmasına rağmen, vücudumuzdaki kan dolaşımını ve hücreler arasında kan dağılımını damarlar sağlar. Vücudumuz da farklı kalınlık da damarlar bulunur bu damarların uzunluğu ortalama 100 bin km kadardır. Kan damarlarının çeşitleri vardır bunlar: toplardamar, atardamar ve kılcal damar olmak üzere üçe ayrılır.

Atar Damarlar (Arterler)

Atar damar, kanı kalpten vücudun diğer bölümlerine taşıyan kan damarıdır. Bu damarlara arter adı da verilmektedir. Arterler kalptan pompalanan kanın tüm vücuda dağılmasını sağlarlar. Genellikle bu damarlar temiz kan taşır, sadece pulmoner arter kirli kan taşımaktadır. Kalbe yakın olan atar damarlar geniş damarlardır ve kalpten uzaklaştıkça bun damarlar daralmaya başlarlar daha sonra arteriollere ayrılırlar. Arterioller diğer atar damarlara nazaran düz kas hücreleri fazladır. Düz kas hücrelerinin fazlalığından dolayı da daha kolay daralıp genişlerler.

Toplar Damarlar (Venler)

Toplar damarlar, vücuttaki kirli kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Venler, küçük venlerin birleşmesinden meydana gelir. Yüzeysel Venler kol ve bacaklarda bulunur. Sadece tek temiz kan taşıyan damarlar pulmoner venlerdir. Geniş olan toplar damarlarda genellikle tek yönlü kapakçıklar bulunur bu kapakçıkların görevi ise kanın geriye kaçmasını engellemektir. Vücutta bulanan kapaklı toplar damarlar yerçekimine karşı koymak için genellikle bacaklarda çok miktarda bulunurlar.

Kılcal Damarlar (Kapilerler)

Kılcal damarlar, vücutta bulunan en küçük ve vücutta diğer damarlara oranla çok fazla bulunan kan damarlarıdır. Kılcal damarlar, arteriol ve venöz sitemleri birbirine bağlayan damarlardır. Bu damarların kalınlığı ancak bir hücrenin kalınlığı kadardır. Atar damarları ve toplar damarları birbirine bağlayan kılcal damarlar, dokularla etkileşimi en yoğun olan damarlardır. Dolaşım sistemin de var olan oksijen ve besin değerlerinin hücrelere verilmesi ve hücrelerden de karbondioksit olarak geri alınması kılcal damarlar ile sağlanmaktadır.
" } ] }