{ "title": "Göz Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/goz-damar-tikanikligi.jpg", "date": "18.01.2024 22:50:32", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Göz Damar Tıkanıklığı, Gözü sürekli olarak nemli kalmasını sağlayan gözyaşı sıvısı gözün iç bölgesinden küçük kanallar yardımı ile burna doğru ilerler. Bu rahatsızlık çoğunlukla göz yaşı kesesinin alt kısmının tıkanmasından kaynaklı olarak görülmektedir. Göz damarı tıkanıklığı çoğunlukla bebeklerde, çocuklarda, orya yas sonrası kadınlarda görülmektedir. Bu rahatsızlıktan şikâyetçi olan kişilerde burnu yapısının eğri olan bireyler üzerinde uzunca bir müddet burun enfeksiyonu alerjisi sonucunda görülür. Göz yaşı bu durumda burna geçmediğinden göz kapağından yana doğru akar. Göz damarı tıkanıklığında göz üzerinde sık sık enfeksiyon oluşumuna neden olur.

Göz Damarı Tıkanıklığının Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler göz damarı tıkanıklığının enfeksiyona bağlı olarak hastalar üzerinde görülen rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ilerlemesi durumunda göz çevresinde şişlik ve ağrılar oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu rahatsızlığın tedavisi mümkünken bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Bebeklerde Göz Damarı Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebekler bünye itibariyle mikroorganizmalardan kolayca etkilenmektedir. İlk zamanlarda bebeğin gözünde damar tıkanıklığa Uzman hekimlerce tespit edilmişse ilk 1 yıl masaj uygulaması gerçekleştirilir. Yapılacak masaj burun kökünden aşağı yönde hafif şekilde uygulanır. Bu işlem yaklaşık olarak 6 ay düzeli uygulanır. Günde 3-5 kez bu masaj terapisi yaklaşık olarak 4-5 dakika yapıldığı takdirde kanalın açılma ihtimali %95'dir ancak göz enfeksiyonu ilerlemiş ise doktorun yazmış olduğu antibiyotikli göz damlaları kullanılarak sorun düzeltilebilir. Eğer bu rahatsızlık yapılan ilaç ve mesaj tedavisine rağmen düzelmemiş ise o zaman göz damarının açılması için sondalama işlemi yapılarak göz damara açılır. Yalnız bu işlem 3 yaşından küçük bebekler için uygulanmaz çocuğun bu ameliyat işlemi için minimum 3 yaşından büyük olması gerekir.

Yetişkinlerde Göz Damarı Tıkanıklığı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yetişkin bireylerde göz damarlarının tıkanmasından dolayı gözde sulanma, göz kesesinde şişlik, gözde iltihaplanma ve apse gibi belirtiler ile karşımıza çıkmaktadır. Kanal tıkanması halinde vücut dışına atılması gereken sıvı akım kesilmesinden kaynaklı zaman içerisinde mikroplar çoğalmaya başlayacaktır. Bununla birlikte çoğunlukla fazla etkisi olmayan ancak kalıcı enfeksiyonlar görülmektedir. Kimi dönemlerde enfeksiyonların apse haline geldiği gözlemlenmiştir. Böylesi bir rahatsızlıkla karşılaşan yetişkin için masaj, ilaç ve ilerleyen durumlarda ameliyat işlemi gerçekleştirilerek hastanın rahatsızlıktan kurtulma oranı oldukça yüksektir. Göz damarlarının tıkandığını Uzman nezaretinde öğrenen hasta kendisine verilen masaj ve ilaç tedavilerini yaptığı takdirde bu sorundan rahatlıkla kurtulmaktadır. Bu sebeple böylesi bir rahatsızlığa kalan hasta Uzman hekime başvuruda bulunmalı beklenmedik bir rahatsızlık gözlemlendiği takdirde konuyu Uzman hekime bildirmelidir.
" } ] }