{ "title": "Damar Sertliği", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/damar-sertligi.jpg", "date": "19.01.2024 10:42:17", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Damar sertliği, Atardamar esnek bir yapıya sahiptir. Yani kişinin vücut yapısında göre şekil alır. Bazı durumlarda daralır, bazı durumlarda genişler. Bu durum tamamen vücudun yapısına göre değişiklik gösterir. Bu vücuda göre daralan hareketler kanın akış yönünü de etkiler. Kan ya çok akar ya az akar. Böyle durumlara damar sertliği denir. Damar sertliği fark edilmediği zaman insanın vücudunda kalıcı hasarlar bırakabilir. Hatta damar sertliğinde hayatını kaybeden insanlar bile vardır. Damar sertliği en çok kalp krizine ve beyin kanamasına yol açar. Çünkü kan en çok kalp ve beyine pompalanır ve pompalanma esnasında herhangi bir anormal durumda hayatı riskin oluşmasına sebep olabilir. Damar sertliği o yüzden dikkat edilecek bir durumdur.

Damar sertliği genetik bir durum olarak da bilinir. Yaş, cinsiyet, kalıtsal özellikler gibi durumlar damar sertliğine yol açar. Damar sertliği en çok yaşlılarda görülür ve tedavisi yaşlılarda görüldüğü zaman daha geç sonuç verir. Yaşlıların yanı sıra zayıf olan, vücudu vitaminsiz kalan kişilerde de damar sertliği görülür. Sigara ve alkol kullanan kişilerde damar sertliği görülmesi kaçınılmaz bir durumdur. Asıl risk bu gibi kişilerde vardır ve tedavi çoğu zaman olumlu sonuç vermeyebilir.

Damar sertliğinde yüksek tansiyon çok önemlidir. Çünkü kan basıncının durumu tansiyonu veya tansiyonun durumu kan basıncını etkilemektedir. O yüzden iki durumunda oranı eşit şekilde tutulmalıdır. Yüksek tansiyonun yanı sıra şeker hastalarında da görülebilen bir durumdur. Bir de yüksek tansiyondan kaynaklanan damar sertliği çok uzun süren tedavi edilir.

Damar sertliğinin belirtileri nelerdir?
Damar sertliğin kalpten mi yoksa beyinden dolayı mı olduğunu öğrenmek için doktora gidilmeli ve tahlil ve tetkikler yapılmalıdır. Damar sertliği kalpten kaynaklandığı zaman hayati risk taşır ve dikkatli bir tedavi gerektirir. Göğüs sıkışması çoğu zaman stresten kaynaklandığı için damar sertliği olduğu pek anlaşılmaz fakat çoğu zaman damar sertliğinden dolayı göğüs sıkışması oluşur. Bacaklara kramp girmesi durumunda da spor yapılarak ilk tedavi olarak uygulanır.

Damar sertliğin tedavisi nasıl yapılır?

Damar sertliğin tedavisi ilk olarak anjiyo denilen ultrason yöntemi ile yapılır. Anjiyo doktor tavsiyesi ve Uzman doktorlar tarafında yapılır. Bazı kalp hastalarına efor testi uygulanır ve öylelikle damar sertliği öğrenilir. Tedavide uygulanacak olan ilaçlar veya tedavi yöntemi damarın tıkanıklığına göre değişir. İlk başta damar sertliğin durumuna göre ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi olumlu sonuç vermediği zaman başka tedavi yöntemleri uygulanır. Damar sertliği teşhisi konulduğu zaman sigara alkol tüketilmemelidir ve tüketilen ortamlarda kesinlikle bulunulmamalıdır.

Damar sertliği olan hastalara kendilerini çok zorlamada düzenli ve bilinçli spor yapmalıdır. Aynı zamanda beslenmesine de dikkat etmelidir. Çok yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler tüketilmemelidir.
" } ] }