{ "title": "Burun Damar Çatlaması", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/burun-damar-catlamasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:58:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Burun damar çatlaması, burunda bulunan kırmızı damarlar kılcal damar çatlaması olarak tabir edilse de burun damar çatlaması aslında kılcal damar genişlemesini yani telenjektazi olayını tanımlamaktadır. Bu durum gözle rahat görünmeyecek kadar ince olan damarların varisleşmesiyle oluşur. Burunda damarlar kıl gibi varisleşir. Burunda bulunan kılcal damarlar 0,1-2,0 mm çapında olur. Vücutta görülen diğer varislerden farklı olarak, bu kılcal damarların varisleşmesi kırmızı renkte olur. Vücudumuzda bulunan kılcal damarlar en fazla bacaklarda, yanaklarda ve burunda olur. Alkolik kişilerde, orta yaşını geçen erkeklerde kılcal damar sıklığı daha fazladır. Burunda damar çatlaması ameliyat gerek olmadan, doğru tedavi yöntemleriyle %100 tedavi edilebilen bir sorundur.

Burun damar çatlaması neden olur?

Burun damar çatlaması genellikle sıcak ortamda kılcal damarların genleşmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda damarlar daha belirgin hale gelir. Soğuk ortamda ise belirsizleşirler. Bunun en önemli sebepleri arasında, güneş ışığına maruz kalınması ve genetik etkenler yer alır. Bu sebeplerle kılcal damarların çeperlerinde bozulma ve damar çevresindeki kas yapısında bozulma meydana gelir. Bu durum burun damar çatlaması olarak yansır. Kırmızı renkli örümcek ağına benzer bir görünüme neden olur.

Burun damar çatlaması tedavi yöntemleri nelerdir?

Lazerle kılcal damar tedavisi: bu yöntemle yapılan burun damar çatlaması tedavisinde, cilt üzerinden verilen ışıkla cilde zararlı olmayacak şekilde kılcal damar ısıtılmakta ve damarın tahrip edilmesiyle tedavi uygulanır. Bu sayede damar tıkanır ve vücudun kendisi tarafından yok edilir. Lazerle uygulanan tedaviden sonra kılcal damar yeniden meydana gelmez. Tedavinin ardından burunda hafif şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir. Bazı hastalarda kabuklanma görülebilir. Bu etkiler sorunsuz şekilde kısa sürede iyileşir. Kalın kılcal damarlarda bölgede biraz koyulaşma olsa da kısa zamanda renk tonu açılarak iyileşme sağlanır.

Radyofrekans ile damar tedavisi: Burun damar çatlaması tedavisinde oldukça başarılı ve etkili olan bu yöntemde radyo dalgalarının ince bir iğne yardımıyla damara iletilmesi sayesinde tedavi uygulanır. Bu sayede damara verilen enerji damarı tahrip eder. Böylece vücut damarı metabolize ederek ortadan kaldırır. Tek seansla burun damar çatlağı tedavi edilmiş olur. Bu yöntemde hastalara sadece sinek ısırığı kadar acı duyarlar. Tedaviden sonra iz kalmadan, leke oluşmadan hastalar sağlığına kavuşur. Bu şekilde tedavi uygulanan kılcal damarlar tamamen yok edilir. Ancak başka alanlarda oluşan burun damar çatlaması için yeniden radyofrekans tedavisi uygulanabilir.

Hastalarda hangi tedavinin uygulanacağına burun damar çatlamasının miktarına ve kalınlığına göre karar verilir. Bunu hasta ve doktor birlikte kararlaştırır. Tedavinin şekline göre tek seansta ya da birkaç seansta sorun giderilir. Özellikle lazer tedavisi tercih edilirse 4-6 seans tedavinin uygulanması gerekir. Seansların arasında en az 2-3 hafta ara verilmesi uygundur. Radyofrekans yönteminde tek seans yeterli olur.
" } ] }