{ "title": "Boyun Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/boyun-damari-tikanikligi.jpg", "date": "21.01.2024 16:06:13", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Boyun damar tıkanıklığı, şah damarı olarak da bilinen karotis damarının tıkanmasıdır. Bu damar, beynin beslenmesini sağlamakta ve çoğunlukla 40-45 yaşının üzerindeki kişilerde, görülmektedir. İlk önce damarda başlayan darlık, zaman geçtikçe boyun damar tıkanıklığına sebep olur. Daralmanın ana sebebi, damar sertliğidir. Bazı durumlarda ise damara gelen herhangi bir darbe sebebiyle, hasar meydana gelebilir. Şah damarında meydana gelen tıkanıklık çoğu zaman, başka damar tıkanıklığı yaşayan kişilerde daha fazla görülür. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve kan yağlarının yüksek olması bu damar tıkanıklarından bazılarıdır. Yaşanan bu etkenlere, erkeklerde daha fazla rastlanmaktadır. Dolayısıyla boyun damar tıkanıklığına da erkeklerde kadınlara oranla daha fazla rastlanmaktadır.

Boyun damar tıkanıklığının, daha pek çok sebebi vardır. Kanda yüksek miktarda kolesterol oluşması, sigara kullanımı, fiziksel aktivitelerin azlığı ve ailede damar sertliği geçmişinin olması bu sebeplerden sadece bazılarıdır.

Boyunda damar tıkanıklığının olması durumunda, kişilerde görme ve konuşma bozuklukları, konuşulanları anlayamama, kol ve bacakları hareket ettirememe ve baygınlık gibi bazı belirtilere rastlanabilir. Bütün bu belirtilerin yanı sıra kişide baş dönmesi, bulantı ve kusmaya da rastlanabilir. Boyun damar tıkanıklığında rastlanan belirtilere, beyin tıkanıklığında da rastlanır. Bu belirtiler 1-2 gün içerisinde geçebilir. Bunlar, kendiliğinden ya da tedaviyle geçebilir. Bütün bu belirtilerin geçmemesi durumunda, kalıcı felç durumu oluşabilir.

Boyun damar tıkanıklığının ana sebebi, damar sertliği olsa da bazen travmalara bağlı tıkanıklıklarda oluşabilir. Diseksiyon olarak bilinen, damar tabakalarından birinde ya da her ikisinde yırtılma oluşması sebebiyle, kanın geçtiği yolda tıkanıklık oluşabilir. Bu duruma, genç kişilerde de rastlanabilir.

Kişilerde muayene sonucunda, teşhisin konması için, bazı görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir. MR, anjiyo gibi bazı tetkikler kesin teşhis konmasında oldukça etkilidir. Eğer boyunda oluşan damar tıkanıklığı çok fazla değilse, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Eğer tıkanıklık %70'den fazla ise ve hastayı rahatsız ediyorsa, ilk önce anjiyo yöntemi ile stent yerleştirilerek, boyun damar tıkanıklığı açılır. Fakat, bazen damarların fazla kıvrımlı olması ya da tıkanıklığın fazla olması sebebiyle anjiyo yöntemi uygulanamayabilir. Böyle durumlarda ise ameliyatla damarın içi temizlenir. Ameliyat sonrası hastalar, bir hafta içerisinde normal yaşantılarına dönebilmektedir.
" } ] }