{ "title": "Beyin Kılcal Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/beyin-kilcal-damar-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 08:59:47", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Beyin Kılcal Damar Tıkanıklığı; Beyin damarlarının daralma ve tıkanması ile meydana gelen durum iskemik beyin damar hastalığı, damarın yırtılarak kanın beyin içerisinde yayılması ise beyin kanaması şeklinde isimlendirilir. Bütün beyin damar hastalıklarının %70'i tıkayıcı özelliği bulunmaktadır. Beyin kılcal damarları yaşın ilerlemesi ile yıpranır ve elastiki özellikleri yok olur. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyonu bulunan yaşlı insanlarda genellikle yırtılarak beyin kanamalarına sebep olurlar.

Hastaların bir tarafları felç olur. Ayak ve el tamamen veya bir bölümü felç olur. Konuşma merkezinin tutulduğu olaylarda ise hasta konuşamaz. Genç yaşlarda beyin kılcal damarlarının cidarının zayıflaması sebebiyle balonlaşması ve bu balonlaşan bölümünün yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir. Damarlarda meydana gelen bu balonlar anevrizma şeklinde isimlendirilir. Anevrizma yırtılması her yaşta meydana gelebilir. Anevrizma yırtılmasını önceden bilmenin mümkünatı yoktur. Hastada herhangi bir belirti görülmez. Ani bir zorlanma ve heyecanlanma ile balonlaşan damar yırtılabilir.

Beyin damarlarında meydana gelen tıkanmalarda, tıkanmanın gerisinde kalan beyin dokusu kansız kalacağı için ölür ve bu çevrenin kontrol ettiği vücut çevresinde felçler meydana gelir. Çoğunlukla bu tür durumlarda cerrahi müdahale şansı bulunmamaktadır. Bunun yerine pıhtıyı eritici tedaviler yapılır. Beyin ve beyinciği besleyen 4 tane atardamar bulunmaktadır. Bu atardamarlar 2 şah damar ve 2 vertebral damardan meydana gelir. Tıkanma bu ana bölgelerde meydana gelmiş ise cerrahi müdahale imkânı olabilmektedir. Bu bölgelerde, tıkanma veya daralmayı gidermeye yönelik by-pass işlemleri yapılabilmektedir. Fakat bu girişim, her hasta için ayrı ayrı birçok faktör analiz edilmesinin ardından yapılır.

İnme Nedir?

İnme, beyin fonksiyonunun ani bir şekilde kaybedilmesidir. Beyin kanaması ve damar tıkanması inmenin en önemli 2 nedenidir. Damar tıkanması, kanamaya nazaran daha çok gözükür. İnme, felçle kendini gösterir. Vücudun bir ya da daha çok uzvunun hareket ettirilememesi, konuşma bozukluk oluşması, hafıza kaybı, görmede bozukluk şeklindeki belirtiler meydana gelir. Damar tıkanıklığından kaynaklanan olan inmede, kılcal damarı tıkanan beyin dokusuna ilk 6 ve 8 saat içerisinde yeniden, kan gitmesi sağlayabilirse, hastanın felci tamamen ya da tamamına yakını düzelebilir. Gerekli olan tedavinin yapılmaması halinde, damarı tıkanan beyin dokusu ve etrafı canlılığını kaybedeceği için, bu hastanın yeniden düzelmesi imkânsız olur. Hasta, hayatı boyunca sakat kalır ya da yaşamını kaybeder.

Beyin Kılcal Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

İnmenin belirtileri geçici iskemik atak şeklinde tanımlanan bulgulardır. Elde, kolda veya bacakta geçici hissizlik ya da güçsüzlük, geçici olan hafıza kaybı veya konuşamama, geçici olan görme kaybı, geçici olan yüz felci şeklindeki durumlar meydana gelir. Bu tür belirtiler meydana geldiğinde mutlaka tıbbi inceleme yapılması gerekir. Aksi durumda beyin tıkanma olasılığı fazladır. Tıbbi inceleme neticesinde beyin kılcal damarlarında bir daralma tespit edilmesi durumunda hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanır, kan sulandırıcı olan ilaçlar verilir ya da anjiyo veya cerrahi yollarla daralan damarın yeniden açılması sağlanır. İnmenin ana sebebi damar sertliği olduğu için, damar sertliğine sebep olan her olay inme olasılığını doğrudan etkiler.

Beyin Kılcal Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin kılcal damarının tıkanması çoğunlukla bir pıhtı yüzünden meydana gelir. MR incelemesi ile, beynin hangi bölgesinin zarar gördüğü ve etrafında bulunan dolaşım bozukluğu incelenir. Eğer tıkalı olan damarın açılmasının yararlı olacağına karar verilirse, acilen anjiyo yapılarak hangi damarın tıkanmış olduğu tespit edilir. Pıhtı olan yere kadar anjiyo ile ulaşılır ve bu pıhtıyı eritecek ilaç verilerek, damarın yeniden açılması gerçekleştirilebilir.
" } ] }