{ "title": "Beyin Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/beyin-damar-tikaniklgii.jpg", "date": "19.01.2024 14:22:00", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Beyin Damar Tıkanıklığı, Beyin damarlarında meydana gelen daralmalar ve damarların çeşitli nedenlerden dolayı tıkanması sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Ölüm riski taşıması açısından hafife alınmaması gereken bir hastalıktır.

Beyin Damar Tıkanıklığı Neden Olur?

Beyin damarları yaşında ilerlemesiyle yıpranırlar ve elastiki özelliklerini kaybederler. Bu nedenden dolayı özellikle yüksek tansiyonu olan yaşlı kişilerde sıklıkla beyin damarlarında tıkanmalar görülmektedir. Tıkanan damarın yırtılması sonucu beyine kan dolması ise beyin kanaması olarak adlandırılır.

Beyin damarında oluşan tıkanma sonrasında tıkanan bölgenin gerisinde kalan beyin dokusu kansız kalacağı için doku ölür ve bu bölgenin kontrol ettiği vücut bölgesinde felçlere neden olabilir. Bu durumda cerrahi müdahale şansı yoktur ve bunun yerine pıhtı eritici tedaviler uygulanır. Tedavinin uygulanabilmesi için beyin damar tıkanıklığı belirtilerinin görülmesi ve doktora başvurulması sayesinde tıkanan bölgede yapılan incelemeler sonucu tıkanıklığa sebep olan neden bulunarak müdahale edilir. Beyni besleyen 4 tane atardamar vardır. Tıkanıklık bu bölgelerde oluşmuş ise cerrahi müdahale imkânı da sağlanabilmektedir. Bölgedeki tıkanıklığın açılması için bay pass işlemi uygulanarak tıkanıklığının giderilmesi sağlanmaktadır.

Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Insanda bu gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka tıbbi inceleme yapılması gerekmektedir. Aksi halde beyin damarında oluşan tıkanıklık daha da artış gösterecektir. Yapılan incelemeler sonucunda beyin damarlarında daralma tespit edilmesi ile hastanın durumuna, yaşına ve başka hastalıklarının durumuna göre ilaç tedavisi yapılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar verilerek anjiyo ya da cerrahi yöntemle daralan damarın tekrardan açılması sağlanmalıdır.
" } ] }