{ "title": "Bacakta Damar Atması", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/bacakta-damar-atmasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:11:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Bacakta Damar Atması, genelde sıklıkla rastlanılan bir hastalıktır. Damar atması çoğunlukla kişinin vücudundaki damarlarında meydana gelen tıkanıklık sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle damarlarda oluşan tıkanıklıklar ve damar atmaları kişi acısından büyük ölçüde risk taşımaktadır. Fakat sağlıklı olan kişilerde de bazen damar atması görüldüğü olabilmektedir. Bacakta damar tıkanıklarını bacağın arter (Atardamar) veya venlerindeki (Toplardamar) çeşitli nedenlere bağlı tıkanıklıklar olarak tanımlanmaktadır. Bu tıkanıklıklar genel olarak 50 yaş üzeri bireylerde ateroskleroz dediğimiz plakalara bağlı oluşmaktadır. Arterlere bağlı oluşan tıkanıklıklar ve venlere bağlı oluşan tıkanıklıklar olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Kardiyak nedenlere bağlı olanlardır Örnek; Ateroskleroz (Kalp krizi ya da atrial fiblirasyon sonrası), romatizmal, atrial miksoma ve protez kapaklar olarak sıralanmaktadır. Bir de kardiyak olmayan nedenlerle kaynaklanan damar tıkanmaları olmaktadır, Örnek; iyatronejik, travma, arteryal aneverzmalar, aterosklerotik zemin, paradoksal emboli, akut aortik diseksiyon ve kompartman sendromu olarak sıralamak mümkündür.

Diğer yandan damar atması, damar tıkanıklığının yanında kişinin uzun süreli olarak vücudun aynı bölgesine basınç uygulamasından veya uzun sure bacaklarının hareketsiz kalmasından da ortaya çıkması muhtemeldir. Özellikle uzun süre kişinin hareketsiz olarak sabit kalması bacaklar da damar atması olayının ortaya çıkması gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde kısa süreli olarak kendini gösterebilmektedir. Hatta vücudun bir bölgesine uzun süreli olarak bir basınç uygulandığında ise bacaklarda ve vücutta damar atmasına ve geçici damar tıkanıklığına sebep olması olasıdır.

Belirtiler ve Önlemler; bu rahatsızlıkta, hareketsiz kalma sonucunda ortaya çıkan damar atmalarında dikkate alınmasıyla birlikte endişe edilmemelidir. Kişi düzenli olarak egzersiz ve spor yaparak bacaklarında meydana gelen damar atmalarından kolaylıkla kurtulabilir. Ayrıca düzenli olarak yapılan egzersiz hareketleri damar sağlığı açısından oldukça önemli ve yaşanabilecek bir damar atması hastalığının da önüne geçilmiş olunur. Özellikle gün içerisinde yapılan düzenli yürüyüşler ve egzersiz hareketleri de bacaklarda oluşabilecek damar atması rahatsızlığını büyük ölçüde engellemiş olur. Eğer koroner olarak bir damar tıkanıklığı söz konusu ise çok ciddi damar tıkanıklığı rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Özellikle koroner bir damar tıkanıklığı oluşmasından dolayı meydana gelen damar atması kişinin göğüs kafesinde de ağrılar oluşturduğu gözlemlenmiştir. Meydan gelen bu ağrılar çoğunlukla kişinin nefes almasını ve vermesini etkilediği olmaktadır. Ayrıca göğüs kafesinde oluşan ağrılar kalp krizi habercisi ya da kalp krizine neden olabilmektedir. Bu tür şikâyetlerde hemen bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
" } ] }