{ "title": "Bacaklarda Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/bacaklarda-damar-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 06:51:50", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bacaklarda Damar Tıkanıklığı, ayak ve bacaklara doğru uzanan damarların tıkanması ya da daralması bağlı olarak görülen damar hastalığıdır. Halk arasında vitrin hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, çoğunlukla 50 yaşından üzerindeki kişilerde görülür ve yaş ilerledikçe daha da artış gösterir. Burger hastalığı ya da takayasu hastalığı gibi damar tıkanmaları damar sertliğine bağlı olarak değil de farklı nedenlerden kaynaklanan bacak damar tıkanmalarıdır ve genellikle genç yaştaki kişilerde meydana gelir. Bacaklarda oluşan damar tıkanıklıkları hastalarda çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu tıkanmalar hastalığın başlangıç evresinde kişinin yürümesini mâni olarak normal hayatını etkiler hastalığın ileri dönemlerinde ise ayaklarda yara ve kangren durumlarına neden olarak hastanın bacağının kesilmesine kadar ilerleyebilir.

Bacaklarda damar tıkanıklığı kimlerde görülür?

Bu hastalık ileri yaştaki kişilerde görülebileceği gibi aynı zamanda, diyabet hastalarında, aşırı sigara içen kişilerde, kolesterol hastalığı olanlarda ve yüksek tansiyon hastalarında da görülebilmektedir.

Bacaklardaki damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?
Bacaklarımızda bulunan kaslar hareket etmemizi sağladığı için oldukça önemlidir. Bacaklarda bulunan damarların içerisindeki kan kaslar için büyük önem taşır. Dururken bacaklarını fazla kana ihtiyacı olmadığı gibi yürürken bacaklardaki damarların kan ihtiyacı daha da artmaktadır. Koşarken bu ihtiyaç çok daha fazla artacağı için bacak damarlarımızda tıkanma durumu veya damarların daralması söz konusu ise bu durumlarda bacaklara yeterince kan gidemez ve bacaklarda ağrıya neden olur. Bacaklarda hissedilen damar tıkanıklığından kaynaklanan ağrılar farklı nedenlerden kaynaklanan ağrılardan bazı özellikleri ile ayrılır.

Bacaklarda damar tıkanıklığından kaynaklanan ağrılar en çok, baldır kaslarında hissedilir ve genellikle belirli bir yol yürüdükten sonra meydana gelir. Bacaklardaki damar tıkanıklıklarında belli bir mesafe yürüdükten sonra kaslar sertleşir ve hastanın daha fazla yürüyememesi neden olur. Bu ağrılar genellikle birkaç dakika dinlendikten sonra tamamıyla geçer. Fakat yürümeye devam edildiği anda ağrılar tekrar hissedilir. Bacaklardaki damar tıkanıklığından kaynaklanan ağrılar hastalığın ileri ki dönemlerinde daha da artmaya başlar.

Bacaklardaki damar tıkanıklığının tanısı nasıl koyulur?

Bacaklarda damar tıkanıklığı belirtileri ve hastanın şikâyetlerini dinleyen bu konuda Uzman doktorlar damar tıkanıklığı tanısını kolayca kayabilir. Öncelikle hastaların bacakları özenle muayene edilerek nabız muayenesi yapılır. Tanıyı kesin olarak koyabilmek için radyoloji yöntemleri uygulanır. Bilgisayarlı tomografi ve ultrason ile yapılan anjiyografi veya MR ile yapılan anjiyografi gibi bazı yöntemlerle tanı kesin olarak koyulur.

Bacaklarda damar tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Genel damar sağlığı: bu aşamada hastaya sigarayı mutlaka bırakması gerektiğini söylenir. Hastada tansiyon, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları varsa ilaçların düzenli kullanılması ve günlük egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Hastalar için en iyi ve kolay egzersiz yürüyüştür. Günde mutlaka yarım saat tempolu yürümek tedavi açısından oldukça önemlidir.

İlaç tedavisi: Bacaklarda damar tıkanıklığı olan hastalara doktorlar tarafından bazı ilaçlar verilir. Fakat hiçbir ilaç damar sertliği nedeniyle oluşan damar tıkanıklığını açamaz. Doktorların önerdiği ilaçlar çoğunlukla kılcal damar genişletici, kan sulandırıcı veya dolaşım düzenleyici ilaçlardan oluşur. Bu ilaçlar hastalığın ileri dönemlerinde oluşabilecek olan ağrıları ve tıkanmaları engelleyip hastanın yürümesini kolaylaştırabilir. Tıkanmış olan damarların tedavi etmek için en çok ameliyat veya anjiografi tedavisi uygulanır.

Damar tıkanıklığının açılması: Bacaklarda oluşan damar tıkanıklığı hastanın günlük hayatını etkileyebilecek yürüme ağrıları gibi ciddi sorunlar oluşturuyorsa, damarların anjiyografi veya ameliyat yöntemiyle açılması gerekebilir.

Anjiyografi tedavisi, ameliyattan daha kolay olması sebebiyle daha sık tercih edilir. Bu tedavide hastalık teşhis edildikten sonra damar tıkanıklığı olan damar görüntülenerek anjiyo tedavisi ile balon, stent veya damar tıraşlama yöntemleriyle tıkanan damar açılır. Bu işlemlerden sonra hasta 4-5 saat hastanede kaldıktan sonra evine dönebilir ve bir gün sonra normal hayatındaki aktivitelerini uygulayabilir. Bazı durumlarda ise damar tıkanıklığını açmak için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyatı Kalp Damar Cerrahisi uzmanları yapmaktadır.
" } ] }