{ "title": "Ayakta Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/ayakta-damar-tikanikligi.jpg", "date": "21.01.2024 19:35:13", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Ayakta damar tıkanıklığı, hastalığı atardamar tıkanıklığı hastalığı ile kendini belli etmektedir. İlerleyen yaşlarda özellikle ellili yaşlarının üzerinde erkek hastalarda daha fazla görülmektedir. Damar sertliğine bağlı olarak oluşan ayakta bulunan damarların tıkanması ya da bacak bölgesine giden damarların tıkanması ile hastada uzun süreli ağrılar oluşur. Damar sertliğine bağlı olarak da tıkanan ayak damarları sigara içen kişilerde daha çok görülmektedir. Ayrıca bu hastalığı kolesterol hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı ve şeker hastalığının tetiklediği bilinmektedir. Bu tıkanıklığa bağlı olarak boyun, kalp, beyin ve bacak bölümlerinde tıkanıklıklar oluşarak; ciddi problemlere sebep olmaktadır. Ayrıca ayaktaki damar tıkanıklıklarının küçük yürüyüşlerle bile büyük sancılara ve ağrılara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Bu ağrılar ile uzun süreli tıkanıklıkların sonucunda kangrene bile sebep olduğu bilinmektedir. Ayakta bulunan damar tıkanıklığının en büyük çoğunluğu şeker hastalarında görülmesidir. Şeker hastalığı bacakta bulunan damar tıkanıklıklarını tetiklediği için genç yaştaki şeker hastalarında bile bu hastalığın görülme oranı yüksektir.

Ayakta bulunan damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Ayakta bulunan damar tıkanıklığının sebepleri arasında kişinin kendisini yorması ya da yürüyüşler halinde ağrılar ve sancılar yaşanmasıdır. Ayrıca bu hastalığa vitrin hastalığı da denildiği için parmaklarını ya da ayak bölgelerinde kangren gelişmesi mevcuttur. Hareket halinde bulunan ağrılar çok şiddetli olurken; hareket bırakıldığı zaman beş dakika içerisinde geçebilir. Bu ağrılar ile ayak bölgesinde ve parmaklarda soğukluk meydana getirebilir. Ayak bölgesindeki tıkanma ile alakalı sinir uçlarının beslenememesine bağlı olarak bu bölgelerde uyuşmalar, karıncalanmalar görülebilir. Ayrıca ayak parmaklarından başlayarak yukarılara doğru morarmalar oluşabilir. Bulunan damar tıkanıklıkları bu bölgede ayak parmaklarının arasında ya da topuk bölgelerinde iyileşmesi geç olan yaralara sebebiyet verebilir. Ayrıca kangren sebebiyle ayağının renginde kararma olur. Ayaklarda bulunan kaslar yürümek dahil birçok hareketi kısıtladığı için damarlarındaki kanın geçişi zorlanır. Bacak hareket halindeyken ayaklarda kan ihtiyacı artacağı için damarlarda darlık sebebiyle sancılar çoğalır. Damar tıkanıklığı hareketsiz halde kendilerini belli etmez. Yürürken, koşarken ya da hızlı hareket halinde iken sancılar halinde kendini belli edebilir ve bu bölgede kasılmalar meydana gelebilir.

Ayakta bulunan ağrılar dinlenme geçebilir ve yürümeye başladığı takdirde ağrı tekrar nükseder. Koşarken ya da yokuş yukarı hareket ederken ağrılar daha da şiddetlenir. Hastalık ilerleyen dönemlerde ise kısa mesafelerdeki hareketlerde bile büyük sancılar yaşanılabilir. Bu sebepten dolayı ayakta bulunan bu belirtiler meydana geldiği zaman vakit kaybedilmeden doktor kontrolü gerekir.

Ayakta damar tıkanıklığının tedavisi nasıl yapılır?

Ayak damar tıkanıklıklarını hasta dikkatli şekilde muayene edilerek, yapılacak tetkikler ile bu bölgede bulunan morarma ya da iyileşmeyen yaralar dikkate alınarak teşhis edilir. Renkli ultrason, bilgisayarlı tomografi ile damar tıkanıklığı tanısı kesinleşir. Anjiyografi tanı koymak amacıyla kullanılmayabilir. Ama bu bölgede damar sertliği bulunan kişilerin ilaç tedavisi kullanarak ayakta bulunan damar tıkanıklığının giderilmesi sağlanabilir. Ayakta bulunan damar sertliğine bağlı olarak tıkanıklığının açılması başka yöntemler uygulanarak da sağlanabilir. Damar tıkanıklığı olan bölgede ciddi problemler var ise ameliyat ile açılması gerekir. Bunun sonucunda anjiyografi ile tedavi işleminin ameliyatla daha kolay olacağı belirtilmiştir. Bu hastalığın erken dönemlerde fark edilmesi son derece önemlidir. Tıkanıklığın tedavisi içerisinde balon, ilaçlı balon, damar tıraşlama, ilaçlı stent gibi uygulamalarla bu bölgede bulunan kapalı damarların açılması sağlanabilir. Anjiyografi ile açılmış damar tekrar tıkanmış ise yeniden açılması mümkündür. Uzman kişiler tarafından uygulama yapılarak, kapalı damar açılır. Ancak hastalığın ilerlememiş olmaması son derece önemlidir. Kangrene sebep olmadan bu hastalığın tedavisi gereklidir. Aksi taktirde bu bölgenin kesilmesi, vücuda yayılmasının önlenmesi gerekir.
" } ] }