{ "title": "Atar Damar", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/atardamar.jpg", "date": "20.01.2024 14:39:22", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Atar Damar, Atardamar, diğer bir ismi ile arter kalbin pompaladığı kanın vücudun organlarına yollayan ve dolaşım sisteminin ana elemanı olan kan damarlarıdır. Hayatın devam edebilmesi için dolaşım sistemi oldukça önemlidir. Vücudumuzda dolaşım sistemi büyük ve küçük dolaşım sistemi olmak üzere ikiye ayrılır.

Büyük dolaşım sisteminin görevi, temiz olan kanı birçok doku ve organlara götürerek kirlenmiş kanı yeniden kalbe getirir.

Küçük dolaşım sisteminin görevi, kalbe gelen kirli kanı akciğerlere götürüp kan temizlendikten sonra kanı yeniden kalbe getirmektir.

Toplardamarlara göre daha kalın olan atardamarlarda basınç oldukça yüksek olduğu için bu damarların yaralanmaları oldukça tehlikelidir. Kalbimiz her attığında atardamarların içindeki basınç ve akım hızındaki farklılık damarlarda nabız şeklinde belli olur.

Atardamar üç tabakadan oluşur

Birinci tabaka, damarın en alt tarafında bulunur ve damarın kanla temas eden bölümüdür. Bu tabaka endotel diye adlandırılan özel hücreler tarafından kaplıdır. Bu hücreler damarlarda bariyer gibi çalışıp hormon salgılarlar.

İkinci tabaka, atardamarların en kalın tabakasıdır ve üst üste bulunan kas hücrelerinden oluşur.

Üçüncü tabaka ise damarın en dışında bulunur ve bağ dokusundan oluşur.

Atardamarlar dokularda küçülüp ayrılarak kılcal damara geçerler ve kanı organlara taşındıktan sonra kan toplardamarlara geçer. Toplardamarlar ise atardamarların organlardan topladığı kanı kalbe iletir. Vücudumuzda önemli bir görevi olan atardamarların tıkanması beslediği organın iflas etmesi gibi durumlarla sonuçlanabilir.

Atardamar tıkanmalarını neden olur?

Atardamarların tıkanmasına en çok damar sertliğinden veya damar kireçlenmesinden kaynaklanır. Atardamarlar tıkanması yağ ve kalsiyum gibi çeşitli maddelerden oluşan dokuların atardamarı daraltması ve bunun sonucunda daralan damarın içinde kan pıhtısı oluşarak damarın tıkanmasıdır.

Atardamar tıkanıklıkları kimlerde görülür?
Atardamarlar organlarımızı beslemekte önemli rol oynadıkları için bu damarların tıkanması beslediği organın beslenmesine engel olur ve bunun sonucunda;
" } ] }