{ "title": "Aort Damarı Yırtılması", "image": "https://www.damarhastaliklari.gen.tr/images/aort-damari-yirtilmasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:24:59", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Aort Damarı Yırtılması, Aort damarı vücudumuzun kan akışını sağlayan ana damarıdır. Aort adı verilen bu damar, kalpten çıkan kanı vücuda pompalayan ana atar damardır. Aort damarının çapı 2,5 santimetredir ve vücudumuzda bu çapa sahip başka bir damar bulunmamaktadır. Vücudumuza giden bütün kanı aort damarı vermektedir ve bu kanın vücutta dolaşımı yaklaşık olarak 1 dakika sürmektedir. Aort damarında oluşan bir problem hastayı çok büyük etkileyebilir. Aort Diseksiyonu (Yırtılması) aort duvarındaki yırtılma sonucunda bu duvardan kan sızması ile oluşur. Aort duvarı 3 katmandan oluşur. Bazı nedenlerle bu en içteki katman yırtılır. Aort damarından geçen basınçlı kan bu yırtıktan geçer ve orta tabakaya ulaşarak iç ve dış tabakaları ayırır. Bu olayın gerçekleşmesi sonucunda şok ve ölüme neden olur.

Aort Damarı Yırtılması Neden Olur?
Aort damarının yırtılmasına sebep olabilir.

Hiper Tansiyon: Aort damarı yırtılması en çok hiper tansiyonla birlikte bulunur.

Bağ Dokusu Hastalıkları: Marfon sendromunda veya nadirde olsa Ehlers-Danlos sendromunda görülür.

Gebelik: Hormonal değişiklilerin aort duvarını etkilemesi sonucu oluşur.

Aort Diseksiyonu Çeşitleri, Belirtileri ve Tanısı Nasıl Konulur?

En sık görülen şikâyet aniden başlayan ve yırtıcı olan göğüs ağrısıdır. Göğüsün ön yüzünde başlayan ağrı aort damarının yırtıldığı yönde yayıla gösterir. Aort damarı yırtılması erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Beyin damarlarının da etkilenmesiyle körlük, bayılma da oluşabilir. Nefes darlığı, terleme ve halsizlik ise nadir görülen belirtileri arasındadır. Fiziki muayene ile tanı konulur. Kan testleri bu hastalığın tanısının konmasında pek yaralı olmaz. Diseksiyonun belirlenmesinde en önemli sonuçlar transözefajial, ekokardiyografi, MR ve BT'dir. Ama en iyi tetkik aortun anjiyografi ile görüntülenmesidir.

Aort Yırtılmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı konulduktan sonra hasta yoğum bakıma alınır alınmaz tedavi süreci başlar. Tedavi aortun hangi bölümünün yırtılmasına bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda acil ameliyat gerekmeden sakinleştirici ilaçlarla, tansiyonu düşürecek veya nabzı düzenleyecek ilaçlarla tedavi edilebilir. Acil ameliyat gerektiren durumlarda ise damarın yırtılan bölümünün sentetik damar ile değiştirilmesi gerekir. Bazı durumlarda kalp kapağının değiştirilmesi ya da bypass ameliyatı yapılabilir. Aort Diseksiyonunun acil ameliyat edilmesi söz konusu olduğu durumlarda hastanın ölüm oranı oldukça yüksektir.
" } ] }